Jäljestys

Jäljestyksessä koira jäljestää ihmisen tekemää jälkeä. Palveluskoiraliiton jälkikokeissa koiralle vieras henkilö kävelee maastossa suunnitellun reitin ja jättää jäljelle 6 jälkiesinettä, jotka koiran tulee löytää ja ilmaista ohjaajalle. Jälkikoe päättyy siihen, kun esine nro 6 löytyy. Jälkiharjoittelun alussa kannattaa pyytää apua koulutusohjaajalta tai lajin kokeneelta harrastajalta, jotta perustyötä ei tehdä väärin. Lajia on mahdollista harjoitella yksin, mutta on hyvin tärkeää ajaa välillä myös harjoituksissa vieraan tekemää jälkeä.

Jäljestyksessä koiralla tulee olla n. 10 metriä pitkä jälkiliina tai naru, joka on kiinnitetty joko pantaan tai jälkivaljaisiin.

Jälkikokeessa tuomari arvostelee vain koiran jäljen etsimisen ja jäljestämään lähdön. Tämän jälkeen ohjaaja ja koira työskentelevät kahden kesken, kunnes tulevat jäljen päähän esineelle nro 6, johon jälki loppuu. Tämän jälkeen ohjaajan tulee luovuttaa esineet tuomarille tai kokeen toimihenkilölle, joka kirjaa tuodut esineet, ja näiden perusteella voidaan todeta, miten koira on jäljestämistehtävästä suoriutunut. Jälkikokeessa jälki pitenee luokittain: 1-luokassa jäljen pituus on 500m, 2-luokassa 1000m ja 3-luokassa 1500m. Myös jäljen vanhentumisaika pitenee, kun luokissa noustaan ylöspäin. Jäljen ajamiseen ja esineiden ilmaisemiseen käytettävissä oleva aika pitenee ylemmissä luokissa.

Pelastusjälkikokeessa koirakko etsii vieraan henkilön tekemältä jäljeltä käyttöesineitä ja jälki päättyy henkilön löytämiseen.

Lisää lajista; www.palveluskoiraliitto.fi

Copyright Marjaana Kokko