Koiratanssi

Koiratanssilajeja ovat freestyle eli ns. vapaatanssi sekä htm eli seuraaminen musiikin tahdissa (heelwork to music). Molemmat ovat virallisia Palveluskoiraliiton alaisia koiraharrastuslajeja Suomessa. Molemmissa lajeissa koirakko suorittaa erilaisista liikkeistä koostuvan ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa. Freestyleohjelmasta vähintään 75% tulisi koostua erilaisista tempuista (esim. hypyt, tassutemput, pyörähdykset, peruutukset yms.) ja loput 25% saa olla erilaista seuraamista. Monelle koiraharrastajalle freestyle on varmasti se tutumpi koiratanssilaji. Htm lajissa puolestaan vähintään 75% ohjelmasta tulisi olla seuraamista, mutta koira voi seurata kymmenessä eri seuraamispositiossa eli seuraamispaikassa. Loput 25% taas saa olla erilaisia temppuja. Lisäksi htm lajissa on sääntö, että koira ei saa olla yli 2 metrin päässä ohjaajasta missään vaiheessa ohjelmaa, kun taas freestylessa myös erilaiset kaukoliikkeet ovat sallittuja. Ohjelman pituus kisoissa täytyy olla 1,5-4 minuuttia. Alokasluokkaan riittää hyvin 1,5-2 minuutin ohjelma, kun taas voittajaluokassa ohjelman pituus olisi hyvä olla jo yli 3 minuuttia, koska vaatimustaso nousee siirryttäessä luokasta seuraavaan. Ohjaaja saa itse valita esiintymismusiikin ja suunnitella ohjelman koreografian mikä antaa paljon vapauksia, mutta tuo myös omat haasteensa.

Virallisissa kisoissa kilpailuluokkia on kolme: alokas-, avoin- ja voittajaluokka. Niissä edetään edellä mainitussa järjestyksessä. Kilpailuissa tuomaroi aina vähintään kolme tuomaria ja tuomareiden pisteistä lasketaan keskiarvot kilpaileville koirakoille. Tuomarit pisteyttävät ohjelmat neljän eri kategorian mukaan: esiintyminen (max 9p), sisältö (max 9p), taiteellinen vaikutelma (max 9p) sekä koiran huomioon ottaminen (max 3p). Maksimipistemäärä on siis yhteensä 30p. Saadakseen luokkanousuun oikeuttavan kunniamaininnan kisoista, tulee koirakon saada jokaisesta kategoriasta vähintään 70% tuomarikeskiarvona eli tämä tarkoittaa vähintään 6,3p yhdeksän pisteen kategorioista ja 2,1p kolmen pisteen kategoriasta ja yhteensä vähintään 21p. Alokas- ja avoimesta luokasta saa yhdellä kunniamaininnalla siirtyä seuraavaan luokkaan ja viimeistään kolmen luokkanousutuloksen jälkeen on pakko siirtyä seuraavaan luokkaan. Kolme kunniamainintaa kyseisestä luokasta saanut koirakko palkitaan lisäksi kyseisen luokan koulutustunnuksella (FS1, FS2, FS3, HTM1, HTM2, HTM3). Voittajaluokassa kunniamaininnan saanut koira palkitaan koiratanssisertifikaatilla ja kolmella sertillä sekä näyttelytuloksella Hyvä (H) koira valioituu kyseisestä lajista. Valioitua voi sekä freestyle että htm lajista.

Koiratanssilajeissa tärkeää on iloinen yhdessä tekeminen ja lajista huokuu hyväntuulisuus ja ilo. Koiratanssilajit sopivat hyvin erityyppisille, rotuisille ja ikäisille koirille. Ohjaaja voi rakentaa ohjelman, mikä tukee juuri hänen oman koiransa vahvuuksia eikä mitään pakollisia liikkeitä ole Suomessa. Koiralle vaarallisia tai liian fyysisiä liikkeitä ei saa ohjelmissa teettää. Koiratanssissa yhdistyvät koirankoulutustaidot sekä taiteellinen ilmaisu. Musiikki ja koreografia ovat tärkeitä elementtejä ja juuri ne erottavat koiratanssilajit muista koiraharrastuslajeista. Ohjaajalta ei vaadita tanssillisuutta, koska hän voi valita juuri itselleen ja koiralleen sopivan teeman ja musiikin. Tärkeää on kuitenkin ilmentää juuri kyseisen musiikin tunnelmaa ja miettiä siihen soveltuvat liikkeet. Lisäksi eri liikkeet tulisi ajoittaa musiikin eri kohtiin, jotta niiden yhteys on selvästi havaittavissa.

Lisää lajista; www.kennelliitto.fi